Janneke met stapel gemaakte boeken

© Cindy Jeurissen

Meestal denk je bij het schrijven van een boek aan heel veel tekst op de bladzijdes. Maar als een ondernemer de uitdaging van het schrijven van een boek heeft overwonnen, komt de volgende uitdaging op hun pad.  De juiste  weg vinden om het boek een echt boek te maken. Voor veel auteurs is dit een verwarrende en uitdagende periode, want waar begin je en hoe maak je van al je tekst een boek. Gelukkig heeft ieder zijn vak en zijn er genoeg experts die je daarbij kunnen helpen. Als vormgever speel je een cruciale rol in het verder brengen van het boek van de schrijftafel naar de lezers. Laten we eens kijken hoe ze dit doen.

Het ontwerp van een boekomslag is vaak het eerste wat lezers opvalt. Als vormgever kan je de sfeer van het boek vormgeven, rekening houdend met de inhoud, doelgroep en de wensen van de klant. Wat heel belangrijk is, wat wil de schrijver uitstralen, wat voor gevoel krijg je als je het boek voor de eerste keer ziet. Een aantrekkelijke omslag kan de aandacht van potentiële lezers trekken en hun interesse wekken om het boek op te pakken. De vormgeving van de pagina’s binnenin het boek zijn net zo belangrijk als de omslag.

Als vormgever zorg je voor een aantrekkelijke en functionele lay-out die de leeservaring verbetert en let daarbij op de witruimte op een pagina, de algehele structuur en de visuele aantrekkelijkheid van het boek. Dit omvat het kiezen van het juiste lettertype, de regelafstand en de opmaak van afbeeldingen en illustraties. Maar denk zeker ook aan het indelen van de pagina’s en het plaatsen van de pagina nummers en de creatieve elementen zoals hoofdstuktitels, kaders en illustraties om de inhoud te verrijken. Alles om de leeservaring prettig en de interesse van de lezer vast te houden. Afbeeldingen, illustraties en grafieken kunnen een boek net dat beetje extra geven.

Door illustraties en fotografie toe te voegen aan het boek zorg je ervoor dat het visueel aantrekkelijk wordt en aansluit bij de tekst. Daarnaast is het belangrijk dat de afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn om van goed kwaliteit te zijn voor het afdrukken van het boek. Daarnaast is consistentie in de lay-out essentieel voor het binnenwerk, en hierin gaat veel werk zitten. Waar breekt een regel af, hoe doe je dat door de rest van het boek. Maak je gebruik van afbrekingen  en zijn alle kleuren van de hoofdstukken dezelfde grote. Door er een samenhangend en harmonieus geheel van te maken zorg je dat het boek bij de schrijver past en de lezer uitdaagt om het boek te gaan lezen. Voor ondernemers die vastlopen na het schrijven van hun boek, kan samenwerken met een vormgever een slimme zet zijn. Het kan hen helpen om hun visie te realiseren, hun boek naar een hoger niveau te tillen en het potentieel ervan volledig te benutten.

Dus, als je als ondernemer een boek hebt geschreven en niet weet hoe je verder moet, onthoud dan dat er experts zijn die je kunnen helpen bij elke stap van het proces. Met de juiste ondersteuning en samenwerking kan jouw boek het succes bereiken dat het verdient.

Mocht je na het lezen van dit blog geïnteresseerd zijn in de vervolgstappen van het schrijven van jouw boek, neem gerust vrijblijvend contact met me op. Of neem een kijkje in mijn portfolio om te zien welke boeken in heb gemaakt. Of bekijk mijn instagram voor een totaalbeeld.